Trendi

Košarkarska zveza Slovenije in slovenska košarka sta neločljivo povezani

Košarkarska zveza Slovenije je krovna organizacija, ki ima izjemno pomembno vlogo pri tem, da se slovenska košarka nenehno razvija. Gre za zvezo, ki skrbi za organizacijo najrazličnejših tekmovanj, med katerimi je še posebej pomembna 1. slovenska košarkarska liga. Prav ta namreč predstavlja tekmovanje, ki lahko klube privede do tako želenega naslova državnega prvaka.

podcast blokada

Kako in kdaj je nastala Košarkarska zveza Slovenije?

Košarkarska zveza Slovenije ima dolgo in bogato zgodovino. Ustanovljena je bila že daljnega leta 1950, torej v obdobju, ko se je slovenska košarka šele začenjala razvijati, vsaj ko gre za malce višji nivo igre. Prva uradna tekma je bila denimo odigrana samo dobra štiri leta pred ustanovitvijo KZS, in sicer 14. oktobra 1945 v Ljubljani. Na njej sta se pomerili ekipa takratne Četrte gimnazije (današnja Gimnazija Bežigrad) in ekipa takratne Prve gimnazije (današnja Vegova gimnazija).

Košarkarska zveza Slovenije je nastala na pobudo desetih ustanovnih članov (Tine Benedičič. Marko Deu idr.). Sprva je združevala samo 19 klubov in 603 člane, nato pa sta se začeli obe številki naglo povečevati.

slovenska-kosarka v sklopu kosarkarske zveze slovenija

 

Slovenska košarka je bila v Jugoslaviji izredno cenjena

Košarkarska zveza Slovenije je pomembno prispevala k uveljavitvi številnih igralcev zunaj meja današnje Slovenije, saj so kmalu po ustanoviti zveze številni Slovenci zaigrali za jugoslovansko reprezentanco in z njo poželi izjemne mednarodne uspehe. Posledično je postajala slovenska košarka vse bolj cenjena.

V jugoslovanski ekipi, ki je bila leta 1970 na svetovnem prvenstvu, ki je bilo takrat organizirano v Ljubljani, osvojila naslov svetovnega prvaka, sta denimo zaigrala dva Slovenca – Aljoša Žorga in Ivo Daneu. Slednji je bil celo kapetan zmagovalne ekipe. Med igralci, ki so z jugoslovansko reprezentanco osvojili naslov svetovnega in/ali evropskega prvaka, pa so bili kasneje še Jože Papič, Peter Vilfan in Jure Zdovc.

Slovenska košarkarska liga je izoblikovala številne vrhunske igralce

kosarkarska-liga

Slovenska košarkarska liga, nad katero bdi Košarkarska zveza Slovenije, je bila in je še vedno pomemben mejnik v karieri številnih uspešnih športnikov, brez katerih slovenska košarka najverjetneje ne bi bila tako priljubljena, kot je danes.

Med izjemnimi talenti, s katerimi je postregla slovenska košarkarska liga, so bili igralci, kot so Beno Udrih, Marko Milič, Rašo Nesterović, Matjaž Smodiš, Erazem Lorbek, Vlatko Čančar, Goran Dragić, Primož Brezec in Sani Bečirović.

Med naštetimi imeni so seveda tudi igralci, ki so igrali ali še vedno igrajo v NBA. Košarkarska zveza Slovenija z organizacijo tekmovanj, kot je 1. slovenska košarkarska liga, domačim igralcem ponuja priložnost, da izbrusijo talent in da jih opazijo skavti, ki so nenehno na preži za obetavnimi športniki.

Evroliga: košarka na najvišjem nivoju

Večina igralcev nedvomno sanja o tem, da bi nekoč zaigrali v NBA, ki velja za najprestižnejšo ligo na svetu, vendar to nikakor ne pomeni, da v Evropi ni priložnosti za igro na najvišjem nivoju. Eno najprestižnejših tekmovanj je nedvomno Evroliga. Košarka, kakršno igrajo v klubih, ki se uvrstijo v Evroligo, je izjemno atraktivna, polna premišljenih taktičnih potez in skorajda neverjetnih zadetkov.

Kar nekaj naših igralcev je že imelo priložnost izkusiti kvaliteto ekip, ki jih združuje Evroliga. Košarka se tu igra na visokem profesionalnem nivoju. Uvrstitev na to tekmovanje je zato izredno pomemben dosežek, ki je doslej uspel dvema kluboma iz Slovenije, in sicer KK Krka in KK Olimpija. Slednji je bil še posebej uspešen. KK Olimpija se je namreč v sezoni 1996/1997 skorajda zavihtela na sam vrh tekmovanja Evroliga. Košarka oziroma igra, s katero je postregla takratna ekipa KK Olimpija, je klub popeljala vse do polfinala in do končnega 3. mesta.

evroliga-kosarka

Ali vas zanima slovenska košarka, hkrati pa z zanimanjem spremljate dogajanje na mednarodnem parketu (NBA, Evroliga …)? Košarka je šport, ki ima ogromno privržencev. V poplavi informacij in komentatorjev se je zato pogosto težko odločiti, koga oz. kaj spremljati. A če izberete podcast in/ali blog Blokada, zagotovo ne boste razočarani. Gostitelji in pisci vas bodo navdušili z izjemnim poznavanjem področja. Tako boste vedno na tekočem, tudi če težko najdete čas za ogled vseh pomembnih tekem.