Trendi

Košarkarska zveza Slovenije oz. KZS | tekme letošnje sezone

Košarkarska zveza Slovenije (KZS): tekme in rezultati sezone 2022/2023

 

Košarkarska zveza Slovenije je krovna organizacija, pod okriljem katere potekajo različne lige in pokali. Običajno se za poimenovanje organizacije uporablja kratica KZS. Tekme, ki potekajo pod njenim okriljem, so pogosto izredno razburljive, posebno ko gre za tekme za naslov državnega prvaka. Sezona 2022/2023 bo zagotovo postregla s kar nekaj zanimivimi tekmami, zato si zasluži vašo pozornost. Zelo zanimiva pa je tudi zgodovina organizacije …

kzs tekme

Košarkarska zveza Slovenije od svojih začetkov do danes

Prva neuradna košarkarska tekma na območju današnje Slovenije naj bi se odigrala že davnega leta 1922. Takrat sta se pomerili dve sokolski društvi, in sicer murskosoboško in mariborsko. Slavili so Mariborčani, ki so si priborili 28 točk, medtem ko so Murskosobočani tekmo končali s 13 točkami.

Šport, ki ga je leta 1891 »izumil« kanadski profesor fizike James Naismith, torej pri nas ni bil povsem neznan niti pred drugo svetovno vojno, vendar je košarka še posebno bliskovit razcvet doživela šele po drugi svetovni vojni – v Sloveniji in po svetu.

Eden izmed rezultatov oz. posledic vse večje priljubljenosti športa je bilo pospešeno ustanavljanje novih zvez, med katerimi je bila tudi KZS. Rezultati glasovanja na ustanovni skupščini, ki je potekala 15. januarja 1950 v Ljubljani, so kot prvega predsednika ustoličili Tineta Benedičiča, ki je ostal predsednik vse do leta 1961. Košarkarska zveza Slovenije je torej »stara« že več kot 70 let.

Tinetu Benedičiču so sledili Stane Dolanc, Peter Breznik, Miran Potrč, Miloš Mitič, Marko Sok, Miran Bevc, Vladimir Brolih, Dušan Šešok, Roman Volčič in Matej Erjavec, trenutni predsednik KZS. Tekme, ki jih je začela organizirati Košarkarska zveza Slovenije, so bile za številne igralce pomembni mejniki na poti do mednarodne uveljavitve.

Za uspeh številnih športnikov je bila torej zelo pomembna prav ustanovitev KZS. Rezultati, ki so jih slovenski košarkarji dosegali v jugoslovanski reprezentanci, so pričali o tem, da se naš narod zlahka kosa celo z največjimi narodi. Imena, kot so Ivo Daneu, Boris Kristančič, Aljoša Žorga in Marjan Kandus, so zagotovo znana tako starejšim kot mlajšim privržencem slovenske košarke.

Svetovno prvenstvo, ki je bilo leta 1970 organizirano v Ljubljani, je bilo nedvomno eden od najpomembnejših dosežkov KZS. Rezultati so bili za jugoslovansko reprezentanco odlični, saj si je priborila zlato medaljo. Člana zmagovalne reprezentance sta bila tudi Igor Daneu in Aljoša Žorga.

Po osamosvojitvi je postala vloga, ki jo igra Košarkarska zveza Slovenije, še pomembnejša. Naši športniki so nanizali ogromno odličnih rezultatov, pri čemer je bil vrhunec osvojitev naslova evropskega prvaka leta 2017.

KZS: tekme v 1. slovenski košarkarski ligi

Kzs rezultati

Najpomembnejše tekmovanje, ki ga organizira Košarkarska zveza Slovenije, je nedvomno 1. slovenska košarkarska liga (SKL). Letos se bo v prvem delu tekmovanja pomerilo 11 ekip. Kot je navedeno na spletni strani KZS, tekme potekajo po dvokrožnem ligaškem sistemu, ki vključuje 18 kol.

Košarkarska zveza Slovenije vsako leto na podlagi Bergerjeve tabele in žreba pripravi razpored, ki je dostopen na spletni strani KZS. Rezultati prvega dela tekmovanja so seveda izjemno pomembni, saj se v drugi del uvrsti samo 6 najboljših ekip. Kot je mogoče prebrati na uradni strani KZS, rezultati iz prvega dela ne vplivajo na drugi del tekmovanja.

Ekipam se nato pridružita še dve najboljši ekipi iz boja za obstanek. Košarkarska zveza Slovenije je določila, da se v četrtfinalu in polfinalu igra na dve dobljeni tekmi, v finalu pa na tri. V skladu s pravili, ki jih je izoblikovala Košarkarska zveza Slovenije, ekipa, ki v boju za obstanek zasede zadnje, tj. peto mesto, izpade iz 1. SKL. V prihodnji sezoni tako sodeluje v 2. SKL.

Informacije o tekmah pod okriljem KZS: rezultati tekem na voljo na spletu

Košarkarska zveza Slovenije skrbi za ažurno objavljanje rezultatov. Na spletni strani zveze lahko kadar koli preverite, kako so se končale posamezne tekme – ne glede na to, ali je šlo za 1., 2., 3. ali 4. SKL. Košarkarska zveza Slovenije obenem organizira 1. SKL za ženske. Nato so tu še tekmovanja za mlajše reprezentance, v katerih se kalijo bodoči zvezdniki slovenske košarke. Seveda pa Košarkarska zveza Slovenije obenem pridno obvešča o uspehih državne reprezentance.

Informacije, ki jih na svoji spletni strani ponuja Košarkarska zveza Slovenije, so vsekakor dobrodošle. Seveda pa je na voljo še kar nekaj dodatnih virov kakovostnih informacij. Če vam bolj kot branje ustreza poslušanje, je podcast Blokada kot nalašč za vas.

Tako boste lahko v strnjeni obliki prisluhnili vrhuncem dogajanja na domačih in mednarodnih igriščih. Prednost podcasta je, da ga je mogoče poslušati kadar koli in kjer koli, na primer na poti iz službe ali v službo. Tilc, Koudy in Žibo bodo poskrbeli za to, da vam bo čas med čakanjem v prometnih zamaških minil precej hitreje.

Podcastu Blokada lahko prisluhnete tudi med tekom in drugimi športnimi aktivnostmi. Hkrati pa gre za odlično izbiro za poslušanje med pogosto duhamornimi gospodinjskimi opravili. Opravila, kot so pomivanje posode, čiščenje kopalnice ali brisanje prahu, bodo praktično v hipu manj dolgočasna, saj boste v zelo dobri družbi.

Poleg podcasta je na voljo blog, ki rezultate posameznih tekem postavlja v širši kontekst in s tem poskrbi za precej boljši vpogled v dogajanje.