Tržišče

Vzdrževanje spletnih strani je nujno za njihov uspeh

Vzdrževanje spletnih strani je potrebno ves čas

Vzdrževanje spletnih strani je enako pomembno, kot izdelovanje spletnih strani. Pri izdelovanju moramo poskrbeti, da sledimo nekaterim smernicam in tako ustvarimo dobro spletno stran. Z vzdrževanjem pa poskrbimo, da je ta vedno aktualna in zanimiva za uporabnike.

Izdelovanje spletnih strani – tam se delo šele začne

Enostavna izdelava spletnih strani je mogoča preko številnih spletnih platform, med katerimi prednjači WordPress. Z nekaj znanja, potrpljenja in občutka, lahko poskrbimo za kolikor toliko kakovostno izdelovanje spletnih strani tudi sami.

vzdrževanje spletnih strani

Če bomo sledili nekaterim glavnim smernicam, bo stran zagotovo uporabna. Če bomo poskrbeli še za optimizacijo, jo bo verjetno opazilo kar nekaj uporabnikov. Enostavna izdelava spletnih strani je namreč čisto dovolj, ko se pojavljamo na trgu, oz. ga želimo testirati. Ali pa, na primer, želimo ustvariti svoj blog in preveriti, če nam to gre, in če je pisanje bloga sploh za nas. A pri izdelavi spletne strani se delo še ne konča. Pravzaprav se tam šele začne.

Prav vzdrževanje spletnih strani je tisto področje, kjer marsikateri začetnik pogori. Za izdelovanje spletne strani si bomo namreč že vzeli čas. Potrudili se bomo, da bo stran zanimiva in se celo do neke mere izobrazili o tem, kako splet deluje. Sploh, če si zares želimo uspeha. Ampak, kaj pa potem, ko stran že stoji? Kako pogosto ji še namenimo čas?

Prvih nekaj tednov ali celo mesecev bomo zagotovo posvečali svoji novi spletni strani kar nekaj pozornosti. Če se ne bo veliko dogajalo na njej, pa bomo prej, ko slej najbrž nanjo kar malce pozabili. Pa vendar je ravno vzdrževanje spletnih strani ključnega pomena.

Enostavna izdelava spletnih strani je lahko zadosten korak, če je šele prvi

Če se odločimo za enostavno izdelavo spletne strani, ki jo s pomočjo katerega od možnih spletnih platform ustvarimo in postavimo sami, je pomembno, da strani posvečamo enako veliko ali še več pozornosti tudi v prihodnje.

Kot to velja takrat, ko se lotimo izdelovanja spletne strani, je pomembno, da ta ves čas nudi prijetno uporabniško izkušnjo. Za to dvoje sta v prvi vrsti pomembni dve stvari. Odzivnost strani in to, da so vse povezave na njej aktivne.

Odzivnost strani bomo dosegli, če na njo ne bomo nalagali prevelikih datotek, ki bi potrebovale preveč časa, da bi se naložile. Govorimo tako o fotografijah, ilustracijah, animacijah kot videih in tekstih. Počasno nalaganje bi namreč zagotovo zmanjšalo prijetnost uporabniške izkušnje in hitro pregnalo uporabnika s spletne strani. Podobno velja, če bodo uporabniki na spletni strani naleteli na kakšno ali celo več neaktivnih povezav. To se nanaša tako na morebitne podstrani kot druge povezave na strani. Če želite torej, da bi stran ostala odzivna in atraktivna, morate za ti dve stvari redno skrbeti.

Podobno velja tudi za številne druge aspekte na spletni strani. To vključuje aktualnost tekstov in ostalega materiala, morebitne cene, storitve, ki jih nudite, kontaktne podatke in vse ostalo. Vse to se namreč pogosto spreminja, in če informacije na spletni strani ne bodo aktualne, bomo kaj hitro izgubili uporabnike.

Uporabniki morajo ves čas na strani dobivati tudi neko korist, sicer se nanjo ne bodo vračali. Lahko jim jo ponudite z zanimivimi vsebinami, skozi katere se lahko kaj naučijo, kaj novega izvejo ali se enostavno zabavajo. Lahko z njimi delite notranje informacije in jih spustite v zakulisje. Zanje pripravite kakšne novosti, nagradne igre ali karkoli drugega, zaradi česar vam bodo radi sledili. Tako boste poskrbeli, da se bodo ves čas vračali in vas bodo pogosto imeli tudi v mislih.

izdelovanje spletnih strani

Če se torej odločite za enostavno izdelavo spletne strani, je lahko tudi to dovolj, če boste pozorni, da boste poskrbeli tudi za redno vzdrževanje spletnih strani.

Vzdrževanje spletnih strani je pomembno tudi pri optimizaciji

Ko se lotimo izdelovanja spletnih strani, smo, če smo dovolj podkovani, običajno pozorni, da je stran optimizirana tako vsebinsko kot tehnično. Potrudili se bomo tudi za notranje in zunanje povezave. Kaj pa kasneje?

Za to, da je stran dobro optimizirana, skrbi tudi vzdrževanje spletnih strani. Pomembno je namreč, da se tudi po tem, ko je izdelovanje spletnih strani zaključeno, vsebine na njih vsaj občasno menjajo. Tudi to pripomore, da se naša spletna stran znajde višje med zadetki v iskalniku. Enako pomembno je, da se še naprej posvečamo ustvarjanju zunanjih in notranjih povezav. Samo tako bo stran redno optimizirana in se bo tako stalno znašla tam, kjer si želimo.

Veliko lahko pomagajo poznavalci

Če se niste odločili za enostavno izdelavo spletne strani, ampak ste izdelovanje spletne strani prepustili strokovnjakom, so vam ti po vsej verjetnosti ponudili tudi možnost vzdrževanja spletne strani. Priporočamo, da se za nekaj takega odločite.

Ko boste namreč vi nekoliko pozabili na svojo stran, jo bodo strokovnjaki vsake toliko vseeno pregledali in preverili ter izboljšali optimizacijo, če se dogovorite za tak paket. Če boste sami želeli vnesti spremembe, pa vam bodo tudi pri tem lahko pomagali. Vzdrževanje spletnih strani bo tako veliko bolj profesionalno in učinkovito.